Κτηματολόγιο
Έως 10 άτοκες δόσεις με κάρτες :
Ιδιωτικά Έργα - Κτηματολόγιο
Η σύνταξη του κτηματολογίου ("κτηματογράφηση") μιας περιοχής ορίζεται ως η διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων (π.χ. πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση ή άλλο εμπράγματο βάρος, κ.λπ.) που έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ακίνητα μιας συγκεκριμένης περιοχής της χώρας και η σύνδεση των δικαιωμάτων αυτών με συγκεκριμένο(α) ακίνητο(α), όπως αυτά ορίζονται και απεικονίζονται κατόπιν διαδικασιών ελέγχου και τεχνικής επεξεργασίας στα κτηματολογικά διαγράμματα.
Επιπροσθέτως, τα γεωτεμάχια απεικονίζονται στα κτηματολογικά διαγράμματα κατά απόλυτο τρόπο με συγκεκριμένες συντεταγμένες κορυφών στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87), οριογραμμές και εμβαδά.
Υπόχρεοι Υποβολής Δήλωσης
Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν οποιοδήποτε εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο/α σε κάποιες από τις υπό κτηματογράφηση περιοχές υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση του Ν.2308/1995.
Συγκεκριμένα, υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή), και κάθε δικαιούχος επικαρπίας, δικαιούχος οποιασδήποτε άλλης προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου), ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής), και κάθε δικαιούχος οποιουδήποτε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.2664/1998.
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (π.χ. εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομίας, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λπ.).
Περιλαμβάνονται και το δικαίωμα με αιτία κτήσης την χρησικτησία, καθώς και το δικαίωμα με αιτία κτήσης την κληρονομική διαδοχή για τα οποία δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς.
Τρόποι Υποβολής της Δήλωσης
Η δήλωση Ν. 2308/1995 μπορεί να υποβληθεί με δύο (2) τρόπους:
Τέλος Κτηματογράφησης
Για την υποβολή της δήλωσης του Ν.2308/1995 θα πρέπει να καταβάλετε το πάγιο τέλος κτηματογράφησης για κάθε δηλούμενο δικαίωμα ύψους:
Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας θα
καταβάλλουν πάγιο τέλος για τα δύο μόνο δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές, ανεξάρτητα από το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.
Η αστική περιοχή όπως καθορίζεται για τις ανάγκες της κτηματογράφησης (ΦΕΚ 3317Β/10-12-2014) συνδέεται μόνο με την χρέωση του παγίου τέλους κτηματογράφησης, χωρίς ν’ αλλάζει κάτι στις πολεοδομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και στο χαρακτηρισμό ενός ακινήτου πολεοδομικά και φορολογικά ως οικόπεδο ή αγροτεμάχιο (ή εντός – εκτός σχεδίου, εντός οικισμού κλπ) για τη σύνταξη συμβολαίων, αντικειμενικών αξιών και δηλώσεων Ε9 κλπ στην Εφορία.
Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλώ επικοινωνήστε...
>
>
Κτηματολόγιο